söndag 6 december 2015

Femkamp och distanspass i friska vindar

 Denna vecka har varit en “lätt” vecka. Som jag nämnt så behöver man vissa veckor som är lite tuffare och efter en sådan veckan kan man behöva en lättare vecka för att kroppen ska kunna återhämta sig, bygga upp sig och bli starkare. Det många gör fel i sin träning är just att bara köra på, helst så mycket som möjligt utan att ge kroppen en chans till återuppbyggnad. Enkel träningslära är att varje gång du tränar bryter du ner kroppen och varje gång du vilar bygger du upp kroppen, det sker en kompensation vid vila. Det man vill åt är en så stor kompensation som möjligt i mellan åt och då måste man bryta ner sig lite extra, för att få en större kompensation, men då måste man även vila lite extra. Se bilden här neda….Så hur kan en lätt vecka se ut då? Två intervallpass, ca 1h, lite lätt jogg, två pass styrka på gymmet och ett distanspass. Hamnar runt 8h och det räcker. Vad jag märker nu på veckans sista pass är att jag inte alls känner mig trött, eller sliten som man kan göra efter en intensiv träningsvecka. Ett tecken på att kroppen har fått vila denna vecka.

En rolig sak som hänt i veckan relaterat till träningen var fredagskvällens nöje, 5-kamp med Aktivitus. Aktivitus är ju gänget som vanligtvis under säsong håller i dom hårda och fartfyllda onsdagspassen. Men nu var det aktiviteter inomhus som gällde. Dessa olika grenar var med:
1 - Löpning med 25% (tror det var 25%) lutning, gradvis fartökning.
2 - Plankan
3 - Kadens, snabbast kadens under 30sek.
4 - Jägarställning
5 - 7W/kg

Anna på monsterbandet med 25% (lutning)


Kan tillägga att detta band inte är avsatt för löpning, utan det är tänkt att man ska ha på sig ett par skidor. 
Och hur gick det då? Jo da, jag var visst bra på plankan, resten gick lite så där. Kan säga att jägarställning var det jävligaste. När vi gjorde den hade benen redan fått lite syra i sig och när man skulle gå ner i 90 grader sved det till ganska mycket i benen. Tyvärr så kunde vi inte köra sista grenen 7W/kg för testcykeln strulade. Överlycklig var jag för det, vet att jag säkert hade pressat mig så mycket att jag hade velat spy efteråt. Kadens var väldigt svårt. Jag brukar ju vara bra på att veva på men vi hade inga cykelskor och jag vet inte om det var därför men jag fick inte upp något bra rundtramp. Helt kasst kändes det. Haha, jag ska nog öva mig på trainern nu i vinter och hoppas på att det kanske blir samma nästa år. Då ska jag snitta 200 i kadens!

Kadens - trampa, trampa  

Dagens distanspass var en klass för sig också. Det var ju storm i fredags och det är fortfarande friska vindar ute. När man känner att vinden tar tag i cykeln vet man att det är närmare storm. Vi i MCK damelit hade bjudit in till vinterdistans men vi blev bara fyra cyklister inkl mig som vågade, eller ville ut i morse. Om jag ska vara ärlig så var det inte så farligt som jag trodde att det skulle bli. Det regnade knapp och vi valde vägar som låg ganska skyddat, inte vidöppna landskap, så vinden kände vi bitvis knappt av. Helt klart bättre än att sitta inne på en cykel i fyra timmar.

Ett tappert gäng på veckans distanspass

Så det var veckans cykelliv!2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har läst att du tidigare haft problem med muskelfästet vid sittbenet, och jag undrar om hur du blev av med detta (om du blev det alltså). Jag har själv väldigt ont när jag sitter och i rumpan vid sittbenet men har ej gjort MR, bara varit hos sjukgymnast. Vill så gärna bli bra, och inte
  förvärra saken. Har du något bra tips?
  Med Vänliga Hälsningar Linda Åberg (aberglinda73@gmail.com)

  SvaraRadera
 2. Jag blev bra genom att vila från löpning, fick antagligen skadan pga en överansträngning från löpningen. Vilade nästan helt från löpning i över ett år. Sedan började jag med att jogga lätt i 10min i kanske ett halvår och sedan har jag sakta trappat upp löpningen. Jag fick massa olika rehab övningar när jag hade ont men det var ingen som hjälpte. Gick även på stötvågsbehandling, akupunktur, men inget hjälpte. Det var helt enkelt vila från det som gjorde att jag fick ont som hjälpte. Simpelt men väldigt svårt ibland, att vila helt. Men jag har ju haft cyklingen i stället för löpningen så det var inte så svårt =)

  SvaraRadera