tisdag 8 december 2015

Veckans hälsotips - distans 4h

 Tänkte att jag ska lägga ut ett hälsotips varje vecka. Något som jag personligen tycker hjälper till med att behålla och kanske t.o.m öka hälsan. Vad nu hälsa egentligen är? Men den filosofiska diskussionen lämnar jag till ett senare inlägg.
Veckana tips är, dagsljus. Se till att vara ute i dagsljus minst 30min per dag.
Låter kanske simpelt, löjligt. Men nu när det är så mörkt är det inte alltid så att vi är ute i dagsljus. Dagsljus är något vi behöver för att bland annat bilda d-vitaminer i kroppen, och "sömnsystemet" fungerar bättre om vi exponeras för dagsljus. Vid mörker frisätter kroppen ett hormon som leder till att vi blir trötta. Kroppen får signalen att det är dags för vila och återhämtning. Så det är inte alls konstigt att man känner sig trött och orkeslös nu när det är så mörkt ute.

Här finns lite artiklar om ämnet:

Så ut i ljuset nu! Ta en kort promenad på lunchen, gå en extra bit till bussen på morgonen (om solen gått upp), ta en rökpaus utan rök, gå ett ärende, rasta grannens hund. Finns många anledningar till att komma ut under dagen. Kan lova att man blir piggare om man fått lite fint dagsljus. Bästa tipset är nog att köra ett 4-timmars distanspass, då får man dagsljus så det räcker! ;)

https://pixabay.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar