fredag 25 december 2015

Julmys med "Vår julskinka har rymt"

Förkylningen höll i sig lite längre än vad jag hade hoppats på. Men så är det väl nästan alltid, man tror att man ska bli frisk så snabbt. Jag fick därför planera om förra veckans träning och tog veckan som en “lugn” vecka. Två pass på trainern, två pass på gymmet och ett distanspass. Haha, kanske inte låter som en lugn vecka men jag fick en extra vilodag och strök ett snabbdistanspass. Första passet efter en förkylning brukar jag inte köra på så jättehårt så kanske risken inte är lika stor att bli sjuk igen. Fast det är nog veckan, eller veckorna efter en förkylning som man är mest mottaglig. Men att ta det lugnt i två veckor, samtidigt som det är jul och lite extra ledig går liksom inte nu. Det är ju när det är extra lediga dagar som man kan träna som bäst. Som julafton tex. många höjer på ögonbrynen åt träning på julafton, jag tycker att träna på julafton är julafton för mig, bättre än alla paket. Helt ledig dag, plus ledig dagen efter, inga andra ansträngande aktiviteter, mycket energi (mat, godis). Ja, bättre återhämtning kan man ju inte få. Önskar att det var julafton fler dagar på året.

För mig har det blivit som en tradition nu att köra ett tc-pass innan jag ger mig i väg till familjen för att fira jul. Det är tredje julen nu som jag är inne i vinterträningen inför cykelsäsongen. Eftersom passet körs inomhus och brukar vara enligt en viss kadens passar det väldigt bra att göra lite spinning av det och köra på med musik i matchande tempo. Som ni kanske vet är jag ju en utbildad spinningintruktör, så det är kul att få ta hjälp av musiken för att driva runt tramporna. Men jag trampar nog inte alltid i takt, det är ganska svårt att hitta musik som ska matcha exakt till dagens kadens. Huvudsaken är att musiken ligger någorlunda rätt i takt och att det är rätt “driv” i låten. En intervall som tex. ska gå i 50 kadens passar inte med en fartfylld houselåt, det måste vara lite tyngd i låten, bas, trummor, ilska. Till skillnad från högkadensintervallerna, där passar det med snabb musik, energigivande, känsla av att flyga, typ techno. Musik och träning är bra grejer det. Undrar inte om det har gjorts några studier på ämnet. Det borde vara bevisat att man kan ta i mer med rätt musik.

Åter till ämnet träna på julafton, vad jag ville komma till är att jag gjorde en spellista på spotify för tre år sedan till mitt julpass och den använder jag så klart varje år. Är nog en av de få jultraditionerna jag har just för tillfället. Sätta mig på cykeln och köra till “Vår julskinka har rymt” det är julmys!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar