torsdag 7 januari 2016

Veckans hälsotips - låt dig inte luras


Läste precis en artikel i GP om hur många livsmedel marknadsförs och framställs felaktigt. Tex. att de inte innehåller socker, att det är extra protein m.m.  Detta fick i gång mina tankar kring hur vi alla så gärna vill äta rätt och hålla vikten, ilitidrottare som soffpotatis. Sedan är det en annan sak hur många det är som gör något åt saken, men jag är naiv och tror att alla gärna vill göra det rätta.

Det har kommit och gått olika trender i våra matvanor. När jag själv var liten var det fettet som var det “farliga”. Jag kommer ihåg att jag läste i en tidning att lakrits och vingummi innehåller lite fett och var något som man kunde festa på med gott samvete. Till skillnad från idag är socker boven och fettet är mer accepterat. Proteinet började hyllas när någon upptäckte att om man tar bort alla kolhydrater och bara äter protein och fett så går man ner i vikt. Frågan är om det var det sammanlagda kaloriintaget som ledde till viktnedgång eller om det var saknaden av kolhydrater. Protein har i vilket fall som helst blivit något väldigt viktigt för många som vill hålla vikten eller gå ner i vikt och även för dem som vill bygga muskler. Socker har blivit något skamligt och ska undvikas, frågan är bara hur många som klarar att undvika det.

Kvarg borde kanske bli århundradets produkt. Förr var det något man främst använde till bakning och tyckte var väldigt torrt att äta rakt av. 


Allt detta har alla företag så klart dragit nytta av och förser oss med produkter som innehåller extra mycket protein och inget socker. Påstår dem! I GP:s artikel visade det sig att en kvargyoghurt som ska innehålla extra mycket protein innehåller mindre protein än vanlig kvar. Jämförelsen syftar på vanligt yoghurt. Ett par kex som ska vara fri från vanligt socker innehåller en mängd fruktos och laktos, socker i “ovanliga” former? Så visst innehåller kexen en del socker.

Jag tycker att man ska fråga sig vad man vill äta, vill man äta söta produkter, ja då kommer dem antagligen att innehålla någon form av socker eller sötningsmedel. Om man tycker att sötningsmedel är ett bra alternativ ja då kan man välja dem. Men lura inte dig själv med att läsa snabbt på förpackningen. När det kommer till protein kan man fråga sig hur mycket protein man behöver innan man snabbt köper allt som påstås innehålla extra mycket protein. Vill du gå ner i vikt? Ja då kanske lösningen kan vara att dra ner på kolhydraterna och öka proteinintaget. Men vill du förbli den du är så behövs det inte så mycket protein. Du behöver inte mjölken med extra protein efter du har tränat, det räcker med vanligt mjölk. Åter igen, lura inte dig själv, läs på förpackningen. Bäst är att köpa så “rena” produkter som möjligt. Dvs. köp naturell kvarg, yoghurt och smaksett den själv med bär, honung. Socker kan man säga mycket om men en sak som är säkert är att vi alla är konstruerade till att tycka om det. Vad vi kan göra är att välja vilken form av socker som vi ska äta, hur mycket och när vi äter det. Men var vaksam på produkter som smakar väldigt gott, det brukar ofta vara något lurigt med dem.

Så veckans hälsotips är helt enkelt låt dig inte luras och läs på förpackningarna, bestäm dig för vad du vill äta och vad du inte vill äta och varför!

Här är en länkt till artikeln:http://www.gp.se/ekonomi/1.2944993-gp-granskar-fri-fran-trenden-i-var-mat

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar