tisdag 30 juni 2015

Tempo SM

Då väcker vi lite liv i bloggen igen med ett inlägg om SM! Svenska mästerskapen i landsvägscykling.


SM består av två “grenar” tempo och linjelopp. I tempo är det även en lagtävling. Ett lag ska bestå av minst tre åkare från samma klubb. Då det inte är så många damelitcyklister i landet så är det inte så många klubbar som har tre damer som kör tempo. Detta var vi i Mölndal väl medvetna om och såg vår chans till att ta en lagmedalj. Jag och Moa var klara för tempot sedan länge och några veckor innan SM lyckades vi även få med oss vårt nya tillskott i laget Carla!


Tävlingarna är utspridda under en vecka, tempot på onsdagen och linjeloppet på lördagen. I år gick SM uppe på Sollerön i Dalarna. Moa åkte upp veckan innan för att grunda med några andra tävlingar som går runt midsommar. Jag och Carla åkte upp på tisdagen för att känna på banan och för att kunna sova och ladda ordentligt.


Efter en lång, men trevlig biltur var vi uppe på Sollerön tisdag eftermiddag. Vi mötte upp Moa och gav oss ut på tempobanan. Jag hade inte studerat banan så noga innan men visste att det skulle vara kuperat och det var det ju. Ingen platt tempopannkaka. Benen kändes lite slöa men efter att vi körde upp pulsen en liten stund så kändes det ganska bra. Banan var inkörd och nu var det bara att vänta ca 24 timmar tills starten skulle gå. Starten var sent på onsdag eftermiddagen 18.00. Förmiddagen gick mest åt till att gå runt och ladda, göra sig mentalt förberedd. Jag memorerade banan och la upp en plan för hur jag skulle fördela krafterna. Tänkte att i slutet är det bara att gå all in och vara beredd på att det kommer att göra jävligt ont, men jag ha haft ont innan och kommer att klara det.  


Äntligen var det dags att börja göra sig redo för tävlingen. Vädret var fint, prognosen hade dock visat regn hela dagen, men det kom aldrig något. Tur för mig som omedvetet antagligen är en solskenscyklist, presterar oerhört dåligt när det regnar. Jag hade fått startnummer sju. I tempo kör man ju själv mot klockan och startar individuellt med 1min mellanrum (kan ibland vara längre/kortare). Bra att vara bland dom första, då har man plågan över snabbare. Klockan tickade ner och jag var ute på banan i tempo SM! Något som jag tränat inför sedan förra årets tempo SM. Förra året hade jag som mål att komma topp 10. Kom på plats 14, men var oerhört nöjd, mitt första SM och jag slog många av mina konkurrenter i landet. Årets mål var återigen topp 10. Detta har varit ett av mina personliga mål för säsongen. Förhoppningarna på att jag skulle kunna nå målet har dock inte varit så höga. Jag har inte alltid kunnat träna och vila som jag velat eftersom mitt arbete är väldigt oregelbundet. Men formtoppad eller inte, jag var ute på banan och körde mitt andra SM. Känslan var okej under loppet. Jag hade kollen på pulsen, watten och kadensen för att varken köra på för hårt eller ligga och slöa. Tyckte att jag körde lite klent i mellanåt, men körde ändå så hårt som jag vågade, med tanke på att banan går lite uppför i slutet ville jag ha krafter kvar. Dom sista fem kilometrarna tryckte jag på så mycket som jag kunde. Det var hårt, lyckades inte riktigt nå så hög watt som jag hade hoppats på. Sista biten mot mål var en backe, det var tungt, inte mycket kraft i benen. Passerade mål, vid medvetande, och utan att behöva stanna för att slänga mig på marken och spy. Det betyder att jag inte har kört på ordentligt tänker jag. Kör man tempo ska man inte ha några som helst krafter kvar när man kommer i mål. Tänkte därför att jag gjorde mitt bästa, men synd att jag inte kunde ta i mer. Min lagkamrat Moa kom i mål några minuter efter och mötte mig med att säga att jag låg 2:a i den nuvarande placeringen. Va?! Hur var det möjligt? Ja ja, alla har ju inte kört, jag åker nog ner ganska mycket i placeringlista till slut tänkte jag. Men, så mycket åkte jag visst inte ner. Slutade på en 6:e plats! Helt otroligt. Jag körde visst mycket bättre än vad det kändes som, och alla andra kanske körde väldigt mycket sämre. 



Moa och Carla körde också bra och tillsammans kom vi på plats två i lagtävlingen. Har funderat på vad det var som gjorde att jag lyckades köra så bra som jag gjorde. En stor faktor är nog min wattmätare. Jag körde oerhört jämt tack vare att jag kunde se vilken watt jag låg på och inte behövde få panik när hastigheten sjunker i backarna och tvärt om utför. Hade inte riktigt räknat med att jag skulle kunna placera mig så bra som jag gjorde. Mitt mål var att åka upp, köra så bra jag kan, och att ha riktigt kul. Och det lyckades jag med! Att vi som lag tog en medalj gjorde även att vi alla kunde vara grymt nöjda med vår insats.

Jag får passa på att tacka Rasmus som lånade ut sin tempocykel till Carla. Utan den hade vi aldrig fått en lagmedalj! Och stort tack till Carla som ställde upp och körde på en cykel som hon aldrig innan har kört på. Historien om Carla och Rasmus tempocykel är ett kapitel för sig som jag tyvärr inte kommer att ta med här.  



onsdag 3 juni 2015

Racerapport Stockholmshelgen


Det har varit ont om tävlingar och helt plötsligt var det tre tävlingar på raken. Arlanda Testrack på fredagen, Dybeckstempot på lördag och Falkenloppet på söndag. Vi var ett gäng från klubben som åkte upp tillsammans och bodde på samma hotell. Riktigt trevligt med lite klubbsammanhållning. Jag ska självklart redogöra för hur det gick i alla tävlingar. Har valt att skriva utifrån en pessimistisk syn och en optimistisk för att se hur pessimistisk och optimistisk jag kan vara, är rädd för att det är lättare att vara pessimistisk än optemistisk.


Arlanda Testrack


Pessimisten - Tävlingshelgen började med en lång bilresa upp till stockholm för att delta i Arlanda testrack, ett GP lopp. Jag är kass på att svänga och hade därför inga speciella föhoppningar, tänkte att jag är glad så länge jag inte åker i backen. Självklart var det en trafikolycka på vägen upp vilket gjorde att vi fick ändra väg och kom fram lite senare än planerat, vilket är lika med att man måste stressa för att hinna göra sig klar inför start. Vilket i sin tur är lika med att man inte får någon bra uppvärming eller mental uppladdning innan starten går. Uppställda vid start fick vi veta att vi blivit ihopslagna med H-sport. Gillar inte att köra med oerfarna herrar. Hur många GP lopp har man kört om man kör i sportklass? Blev därför lite skrämd redan vid start. Starten gick och jag var fruktansvärt feg i början. Låg sist många gånger och fick spurta i kapp klungan flera gånger. Jävligt dumt taktiskt. Det var två spurtpriser som jag inte uppfattade reglerna för. Missade därför dem totalt. På näst sista varvet hamnade jag längs bak. Lyckades aldrig ta mig upp i täten inför upploppet och fick en dåligt förtjänt placering.  

Optimisten - Äntligen var det dags för lite tävling! Vi var ett gäng  MCK:are som skulle åka upp tillsammans för att delta i helgens tävlingar. Alla fyra från damlaget, tillsammans, äntligen! Har inte hänt sedan Östgötaloppet. Första tävlingen Arlanda testrack, ett GP lopp. Gillar GP lopp. Det är hårt, snabbt och relativt kort. Man får ge allt man har och kan aldrig riktigt slappna av. Det blir liksom ingen dötid när det inte händer något. Det var fint väder, bra förutsättningar. Fick en bra uppvärmning. Kom upp bra i puls och kände att detta kommer bli kul, trots att jag vet att jag är kass i kurvorna. Starten gick, jag var rädd i början, satt bland dom sista och fick kämpa i onödan. Insåg att detta håller inte. Jag kan bättre, är ju inte första gången jag är ute och cyklar, skärpning, fram med dig!! Lyckades komma upp i täten och det kändes så mycket bättre än att sladda efter där bak. Pulsen var nog oerhört hög, men jag valde att inte kolla efter och bara köra på. Visste att jag klarat flera tävlingar med samma anstränging i över 30min så jag borde även klara det denna gången. Intalade mig även att om alla andra klarar det så gör jag också det. Ingen lyckades komma loss från klungan förens i slutet, Ida kom loss och körde solo mot målet. Vi andra i klungan gjorde allt för att slåss om resterande placeringar. Jag hade gjort en dum placering på näst sista varvet vilket gjorde att jag på sista varvet låg bland dem sista i klungan, inte bra inför upploppet, men vad jag har lärt mig kan allt ändras i en klunga mot mål, så än var inte loppet kört tänkte jag. Hittade aldrig någon bra placering i klungan mot upploppet men jag slängde i en växel och reste mig för att ge vad jag hade kvar i benen. Tog mig förbi rätt många i spurten och placerade mig efter Moa, lagkompisen, på en 6:e plats. Med tanke på det dåliga utgångsläget jag hade inför spurten är jag positivt överaskad över att jag gick om så många som låg före mig. Mådde lite lätt illa efter målgång, ett bra tecken, då har man tagit i och inte suttit och mesat. Moa och Anna i laget lyckades ta spurtpris, härligt kört av dem! Sammanfattningsvis en bra tävling och bra kört av alla tycker jag med tanke på avsaknanden av GP lopp denna säsong.

Dybeckstempot 


Pessimisten - Fredagens tävling följdes av ett tempolopp på lördagen. Ett tempolopp ute på landet i ösregn. Kallt och jävligt. Var inte många glada miner varken inför eller efter tävlingen. Timmarna vi var där ute var bara en plåga. Satt under ett litet tak på trainern för att skydda mig från regnet när jag värmde upp. Alla runt om mig på tävlingen verkade lika negativt påverkade av vädret. Cyklister klädde på sig som om det vore rena distanspasset i minusgrader. Vad jag ville var att bara få allt avklarat så jag kunde få åka tillbaka till hotellet till ett varmare, torrare ställe. Vi var endast tre MCK:are som kom till start, rena klubbmästerskapet. Klockan tickade ner och jag körde iväg. Körde alldels för snabbt i början, ville väl att det skulle ta slut snabbt. Det var kallt om benen, trots att jag hade benvärmare. Det blev imma på glaset på tempohjälmen, så jag såg knappt något. När jag kom till vändpunkten såg jag inte konan och fick bromsa. Samma i en lång nedförsbacke, såg inget, blev rädd och bromsade. Hittade aldrig någon bra rytm, utan la fokus på så mycket annat hela tiden. Äntligen såg jag målrakan passerade mål och insåg att jag antagligen blivit 2:a av 3. Moa hade slagit mig. Moa hade körde bra och jag körde inte lika bra. Punkt för denna glädjedödare.

Optimisten - På lördagen körde vi (jag, Moa, Charlotte, Rasmus och Patrick) Dybeckstempot. Ett tempolopp utanför Köping. Förra säsongen tog jag en pallplats på tempo och körde riktigt bra på alla tempolopp som jag deltog i. Kände därför att det skulle bli kul att se vad jag går för den här säsongen. Vädret var dock inte det bästa, regn, men jag försökte att inte bry mig. Hittade ett tack som jag kunde värma under och fick chansen till att få upp lite värme i kroppen. Vi var bara fyra anmälda och bara vi tre från MCK kom till start. Kul, nu blir det klubbmästerskap! Gick ut ganska hårt, kändes bra i benen i början. Fick inte riktigt upp pulsen som jag ville men jag kämpade på så gott jag kunde och försökte tänka att allt går bra, gör så gott du kan. Tog i lite extra den sista kilometern. Var oerhört glad när jag passerade mål, det var över! Konstaterade att jag antagligen blivit slagen av Moa och hamnat på en 2:a plats. Bra kört av Moa tänkte jag och Charlotte med som kom i mål strax innan mig. Nu skulle vi alla tre upp på pallen! En härlig dag för MCK med tre medaljer. Och vi stod ut trots det hemska vädret, alla damer och herrar från MCK.

Falkenloppet


Pessimisten - Spiken i kistan var söndagens race. Falkenloppet. Få deltagare och hård motvind sista biten mot mål. Alla i damlaget var med och vi lyckades få iväg Anna i soloutbrytning. Vi andra i laget höll oss passiva efter det och tänkte väl att vi var nöjda med att få en på pallen. När vi kom in på upploppet mot mål låg jag dumt nog först i klungan, men Moa bakom mig. Tanken var att jag skulle dra upp Moa i en spurt och förhoppningsvis säkra ännu en pallplats. Det var en fruktansvärt motvind och med lite förvirring fick jag aldrig upp någon fart som Moa kunde dra nytta av. Det blev väldigt trångt och vi lyckades inte med spurten. När jag tänker efter borde vi kanske ha satsat på att försöka få loss någon mer i laget tidigare, några km innan mål. Eller försökt att trötta ut dom andra i klungan med lite attacker precis innan mål. Hade vi tänkt till hade vi fått en till pallplats är jag säker på.

Optimisten - Helgens sista race var Falkenloppet. En tävling med en banan bestående av ett varv på 10km, vi skulle köra 5 varv. Banan är varienande och har ett backigt parti, några skarpa svängar som skapar igångdrag och i söndags var det en kraftig med och motvind på dom långa rakorna. Vi visste att vi var det enda 4-manna laget vilket gav oss bra förutsättningar för taktisk körning. Innan start fick vi lite tips från coach Migas och vi alla kände nog att nu j-vlar ska vi visa alla hur MCK fixar pallplats. Tävlingen drog igång, efter en stund hade vi alla hittat vår plats och vi placerade oss bra i klungan. Blev dock så att vi i laget drog en del, men vi är ju starka och klarar det. Första varvet gick ganska lugnt, inga riktiga attacker vad jag kan minnas. Andra varvet ändrade karaktär, fler attacker. Men ingen som lyckades. Vi i laget var alla alerta på att gå med den som försökte, eller köra in om någon kom iväg. Det var en spänning i klungan och när vi kom ut i medvinden på varv tre avslöstes attack efter attack. Kommer inte ihåg hur många attacker det blev, men Moa gick iväg, blev inkörd, jag gick iväg, blev inkörd. Då låg Anna precis bredvid mig och jag sa åt henne, stick, gör en attack Anna! Anna gick iväg och det var ingen som gick efter direkt. Några försökte efter en stund men de kom aldrig ikapp. Klungan var samlad och Anna var loss i en soloutbrytning. Avståndet var inte långt i början men det växte allt efter som. I början försökte några få upp tempot för att köra ikapp Anna men det blev aldrig något bra samarbete. Det blev några attacker men jag, Moa och Charlotte var alla på vår vakt för att inte låta någon komma iväg, och de lyckades dem inte med. In på sista varvet fick vi reda på att det nästan var 3min fram till Anna, gött, segern var så gott som vår tänkte jag. Vi passerade sista svängen, ut i motvinden, sista biten mot mål. Upploppet blev inte som vi tänkt oss men vi hade en MCK:are på första plats! Vi lyckades med vår taktik, fick till ett bra samarbete, körde verkligen som ett lag. Hur mycket bättre hade det kunnat bli?  
Dybeckstempot tre MCK:are på pallen - en väldigt optimistisk bild